Trocha želví historie

Želvy ninja zažívají poměrně cool comeback a řítí se na nás ze všech stran. Čeká nás jedna prima kolekce těch nejlepších retro TMNT her a aby toho nebylo málo, míří k nám také jedna naprosto nová, cool vypadající beat’em up hra zabalená v retro kabátku. Z tohoto důvodu jsem se rozhodl připravit tento článek, kdy se podíváme trochu do želví historie. 

Kde se vlastně vzali?

Spoustu z Vás asi nejvíce ovlivnil, případně Vám nejvíce zůstal v hlavě uložený a zapamatovaný první animovaný seriál, který válcoval americkou televizi v 80. letech a o něco později i tu naši. Šlo o seriál, kde se naši kamarádi Leo, Raph, Miky a Don snaží bojovat proti jejich úhlavnímu nepříteli Trhačovi, jeho parťákovi Krangovi a také jejich věrným nohsledům Bebopovi a Rocskteadymu. Tento seriál je krásně nakreslený, vtipný a dětsky najivní. To ale není skutečný začátek Želváků a jejich příběhů.

Říká se, že Želvy vznikli původně jako záporáci, kteří měli bojovat v komiksech proti Spider-Manovi, některé teorie zase tvrdí, že jsou želváci přímo napojení na Daredevila, protože chlapec, který v té historické scéně o zrodu mutantů nesl akvárko plné želv byl právě Matt Murdock, který přišel do kontaktu s kyselinou, což vedlo k tomu, že tato látka želvy proměnila v mluvící, bojující mutanty chránící New York a naopak Mattovi zasáhla oči, čímž mu způsobila slepotu a zostřila jeho smysly.

Těžko říct, jestli je to všechno jenom náhoda, nebo se jedná o skutečné příběhy. Ale s jistotou mohu říct, že želváci se před námi poprvé objevili v komiksu který vytvořili Kevin Eastman a Peter Laird – a rozhodně to nebyli vtipné želvy zastávající správné hodnoty a chovající se vždy slušně. To z nich udělala až televize, naopak původní želvy byli pořádní tvrďáci! Mluvili sprostě, naháněli strach a Trhače chtěli nekompromisně zabít, jen proto, že jim to nařídil jejich mistr – Tříska.

Ach, to byly časy.. všechno bylo drsné, kruté, černobílé a když už jsme měli nějakou barevnou ilustraci, tak měli všechny želvy červenou pásku. Ale je čas popojet dál! Naši čtyři kluci postupně dobývali celý trh a všechno bylo zavaleno postavičkami, teplákovkami, samolepkami, komiksy a krabicemi od Pizzy s Teenage Mutant Ninja Turtles. Nakonec muselo přijít to, na co všichni čekali….

První Turtles ve filmu

Začátek 90. let byl označován za absolutní vrchol této franšízy a želvám se dařilo jako nikdy. Film sice nebyl tak tvrdý, jako původní Turtles, přesto byl ale mnohem temější než seriál a začínal se blížit původnímu komiksu. Dokonce konečně kromě Želv, Třísky a April O’Neilové dostal znovu prostor i antihrdina Casey Jones, na kterého se v původním animáku téměř zapomělo.

Tenhle biják byl neuvěřitelný, kina po celém světě byla nacpaná a kostýmy o které se postaral Jim Henson’s Creature Shop doslova braly dech. Film se stal vážně oblíbeným a po celém světě vydělal více než 200 milionů dolarů. Po úspěchu z tohoto filmu přišlo pokračování které u nás nese název „Želví nindžové 2: Tajemství kapaliny“ (Teenage Muntatn Ninja Turtles: The Secret of Ooze) které bylo o něco hůř hodnocené, ale přesto to byla neskutečná jízda už jen díky songu od Vanilly Ice „Go ninja“. Želváci se brali trochu méně vážně, přibyla pořádná dávka humoru a prvně se na obrazovkách objevila alternativa k Bebopovi a Rocksteadymu, kterou byli Tokka a Rahzar. (kteří se objevili i v seriále, ale jen jako epizodní záležitost.)

No a pak přišel sešup v podobě třetího dílu, želvy cestovali v čase podobně jako ve hře, ale bohužel tady jim to moc neprospělo. Bylo dost vidět snížení nákladů, hlavně na kostýmech želv které působili více uměle a i když já osobně mám tento díl rád – způsobil pravděpodobně konec jedné filmové éry. (Třetí díl byl údajně směřovaný pro Japonský trh, což byl v té době velký odběratel amerických trháků. Nakonec však v této části světa nebyl ani uveden.)

Pak se začalo sázat spíše na kvantitu než kvalitu. Dočkali jsme se béčkového seriálu, hudebního turné, písničkových alb, jejich spolupráce v seriálových Strážcích Vesmíru (Power Rangers) a dalších blbinek. V případě, že Turtles nemilujete celým svým srdcem, doporučuji se těmto věcem vyhnout. Co naopak vypíchnu je skvélý seriál TMNT z roku 2003. Ten se oproti tomu původnímu příběhově dost blíží komiksu, epizody na sebe navazují a i když nemusí kresba sedět úplně všem, protože jsou kluci „hrantí“ – jedná se o výbornou podívanou a skvělou animaci.

A co bylo dál?

Želvy Ninja se s celou franšízou později uklidili z „Áčkové“ scény. Nutno ale podotknout že nikdy nepřestali žít, pořád něco vycházelo, ať už to byly hry, komiksy, seriály a nebo nějaké béčkové pořady – stále tu něco bylo. Někdy to bylo lepší, jindy zase o dost horší a rozepisovat tady úplně všechno, bylo by to asi spíš na celou jednu knihu, než jen krátký webový článek.

Ale rozhodně zbývá ještě několik projektů které je doopravdy potřeba vyzdvihnout. Prvním z nich je film TMNT z roku 2007 – který je celý zpracovaný digitálně a působí doopravdy kouzelně. Navíc neopakuje stále tu samou odrhovačku dokola, nepřímo totiž navazuje na TMNT z roku 2003 a odehrává se na místě, kde Želvy zvítězili. Trhač je pryč, město se uklidnilo a Želváci začali žít svůj život. Leonardo odcestoval mimo domov, Mikey a Donnie si našli práci a Raphael celé dny spí a v noci se stává maskovaným hrdinou. Pak ale přijde nové zlo a rodina se musí opět spojit, aby zachránila město.

Nesmíme zapomenout na seriál z roku 2012, který je také dost povedený. Sice je tam toho dost překrouceno a první dvě série chybí několik základních charakterů, ale je to zábavné a želvy stále zůstávají želvami.

A pokud jste spíš na čtivou stránku, tak úplně nejelepší je mrknout se na nové komiksy, které vycházejí od nakladatelství IDW, bohužel je nikde neseženete v českém jazyce, takže pro ty zvás co neumí anglicky asi nemám dobré zprávy – avšak těm z Vás, kterým to nedělá problém doporučuji celou tuto sérii všemi deseti. Tvůrci nádhreně vnesli původní předlohu do příběhu přizpůsobenému modernímu světu a zároveň to doplnili o opravdu skvělé nápady, hlášky a dokonalou kresbu. …je tam spousta věcí které bych Vám o tom strašně rád řekl, avšak nechci nic vykecat. 

(ne, uprostřed fotky není ženská verze Trhače – ale jeho dcera Karai)

Ještě dodám, že se chystá nový film, na jehož scénáři momentálně pracuje Seth Rogen. Tak budeme doufat, že Seth napraví to, co Michael Bay tak nějak zpackal. 🙂

A co videohry?

Já vím, já vím, já vím.. chcete toho slyšet víc o hrách. A to se taky chystá, nebojte! Článek, který se bude soustředit vyloženě na herní TMNT historii již brzy!

Zajímavosti na závěr

První zajímavostí je, že Želvy Ninja byli pro ameriku původně přejmenované a to co celý svět znal jako „Teenage Mutant Ninja Turtles“ neslo název „Teenage Mutant Hero Turtles“ – protože slovo Ninja jim v té době připomínalo nájemného vraha, vraždící monstrum, které absolutně není vhodné do pohádek.

A druhá zajímavost pro retro pařany – stejný herec, který hrál v původním Želvy Nindža filmu Raphaela, stál také jako předloha pro postavu Liu Kanga při vytváření prvních dvou Mortal Kombat her.

To, na co čekáte... bizárek

Je mi jasné, že pokud jste už dávno neotevřeli prohlížeč a nezačali googlit všechen ten bizárek kolem želv, který jsem zmiňoval o kousek výše. Chcete, abych Vám ho alespoň já teď alespoň něco z toho ukázal.. Tak jo, pojďme na to.

The Coming Out Of Their Shells Tour

Je to tak! Naše želvy ninja, naši hrdinové nacvičili hudební turné a začali vystupovat po spojených státech, doprovodně se objevila i April a dokonce nám tam chvíli zpíval sám Trhač. Víte, co to znamená něco „podojit až do morku kosti?“

Mutant Turtles: Choujin Densetsu-hen

Japonský seriál, kdy se z želváků stanou superhrdinové na steroidech! Změní se v obrovské potvory které připomínají Wolverina s prvky Transformers a chrání město za doprovodu asijské hudby.

Rise of the TMNT

Nikdy se nebráním novým nápadům a remakům, ale všechno má své meze. Tento seriál se rozhodl nakreslit vážně prazvláštní Želvy Ninja, které působí vážně dost ošklivounce, ale tím to bohužel nekončí. Jelikož žijeme v době kdy je vše korektní, všichni jsme ke všemu tolerantní a na světě panuje mír a láska – a tak to máme i v nových TMNT. Z trhače je bezpohlavní dračí robotické cosi, April je černoška a z Casey Jonese se stala dívka, jménem Cassandra „Casey“ Jonesová.

Pozn. pod čarou:
Vážně, než mě odsoudíte že jsem ignorant. Já s tím co se děje nemám žádný problém, ani nejsem zaujatý. Barva pleti mě rozhodně nezajímá, pohlaví a orientace už vůbec ne ALE – musíme to doopravdy na sílu tlačit všude?

Další článek na cestě!

Druhá část článku, která se zaměřuje na to, pro Vás možná zajímavější – videohry TMNT se připravuje, nebojte. Jak bude hotová, hned vám ji sem pošlu. Doufám, že jste si dnešní článek užili!

Čekání si můžete zkrátit třeba našim streamem kdy jsme hráli arkádové TMNT: Turtles in Time

Baví tě co děláme?

V tom případě nezapomeň navštívit a olajkovat i naše sociální sítě – Facebook, Instagram a občas přijít pokecat na náš Twitch. Pokud bys nás chtěl podpořit v rozvoji, tvůj Donate  nezůstane zapomenut!

A v neposlední řadě, pokud bys chtěl i Ty sám přispět nějakým vlastním článkem, stačí se ozvat! 

Autor: Daniel99j 57 článků
Jsem zakladatelem stránky Retro Hráč, zároveň také píši scénáře a uvádím náš YouTube pořad a spravuji náš Facebook a Instagram …jo a také programuji svou vlastní hru Head Hunters. Od malička mám pozitivní vztah k videohrám, první zařízení na kterém jsem hrál bylo Nintendo NES které si koupil můj starší bratr, když jsem byl ještě prcek a mou nejoblíbenější konzolí se pár let na to stala Sega Mega Drive. Mezi moje ostatní koníčky patří také komixy, sbírání figurek a her, bojové sporty, fitness a digital art.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*