Grand Theft Auto – Legenda co málem ani nevznikla!

Ano, jak už název napovídá dnes se spolu pohlédneme na start série tak legendární, že i vaše máma po zaslechnutí názvu ví „vo co go“.  Série která za celou svoji existenci čelila tolika soudním sporům, že i Lindsay Lohan (se kterou se mimochodem soudily taky) červená závistí.  Celkově se totiž s firmou Rockstar vedly spory za více než 1 Miliardu dolarů, a to už je slušný balík. Je pravda, že většina těchto gigasporů u soudu se konala až kvůli pozdějším dílům série. Ale věřte, že na vlně kontroverze se vývojáři sami rádi svezli už na samém začátku. Protože špatná reklama taky reklama, že?!?!

Celý příběh GTA začíná na konci devadesátek minulého století u malé skupinky vývojářů Skotského studia DMA Design, kteří tvořily hru s názvem Race’n’Chase.  V této hře si hráč sám zvolil zda hrát za muže zákona, který honí zloděje a pokouší se ho zastavit nečež honičku ukončí úspěšným zastavením a zatčením zloděje, nebo naopak za zloděje, který se snaží policii uniknout i se svým lupem v podobě výstavního vozu. Nic víc,  zatím žádné plamenomety ani mrtví policisté a civilisté. Celkem nuda co? Oproti tomu jaké známe GTA dnes….. Avšak nevíme, zda za to může sám osud, bůh, brahma, či jen nevyspalost jednoho z vývojářů a káva bez kofeinu. Ale chyba kdesi ve zdrojovém kódu hry způsobila, že testovací skupina si všimla nechtěného glitche, který se projevoval při výběru postavy zloděje a to tím, že policisté řízení hrou se ani tak nesnažily třeba pomocí zátaras nebo předjetím a zastavením vozidla hráče zastavit a zatknout. Ale prostě se řítili za a vedle vozu hráče, do kterého neustále agresivně najížděli a snažili se ho prostě vytlačit ze silnice a zničit. Tento, jak už sem psal, nechtěný glitch se ale tolika testerům a nakonec samotným vývojářům zalíbil pro jeho zábavnost natolik, že odstranili možnost hrát i za policii a začalo se tak pomalu rýsovat první GTA jak jej známe dnes.

Studio se v těchto časech přejmenovává na dnes již známé Rockstar North. A začíná pracovat na novém konceptu hry kde hlavní postavou bude antihrdina, zlodějíček co se jen snaží dostat k nějakému tomu dolárku zrovna ne legální cestou a žít si tak nějak v klidu po svém.  A o tom taky hra nakonec je. Hráč je v roli zločince, který se volně pohybuje po městě a plní různé úkoly jako např. bankovní loupeže, vraždy a další zločiny. V každé úrovni musí hráč dosáhnout určeného počtu bodů a má k dispozici 5 životů. Počítadlo skóre je zároveň měřítkem hráčových peněz, které může utrácet za různé věci, čímž se mu však oddaluje dosažení cíle dané úrovně. Úroveň hráč zakončí dojetím do určeného místa. A neštítí se během své cesty sem tam ukrást auto, způsobit několik dopravních nehod, rozjet na maděru několik stařenek jdoucích po chodníku z nákupu, zastřelit 30 policistů a být dvakrát za jeden úkol nejhledanější osobou ve městě 😀 :D.

Ačkoliv jsme dnes zvyklí, že se s GTA pojí kontroverze tak nějak sama od sebe a zcela přirozeně, tak zpočátku tomu záměrně dopomohl i samotný Rockstar. Autoři v době vydání prvního dílu série chtěli ke hře přilákat pozornost široké veřejnosti, a proto naverbovali odborníka přes PR Maxe Clifforda, který zaplatil nemalý finanční obnos za otisknutí negativních a kontroverzních článků ve známých bulvárních novinách ve Velké Británii. A výsledek? Mistrovský plán zafungoval přesně podle představ. O hře se psalo, mluvilo a skvěle se prodávala.

Přes negativní PR kampaň vytvořenou naschvál byla hra sama o sobě dost brutální… tedy aspoň na svou dobu. Je pravda, že byla přelomovou hlavně v tom, že nabízela volný pohyb mimo „mise“. Přijmete úkol, odděláte si svoje, a pokud nechcete dál pokračovat v kampani, ale jen tak se projet po městě a podívat se do lokací kam vás třeba ještě kampaň ani nezavedla, no tak můžete! No a přitom všem jste po zuby ozbrojení, můžete si cvaknout kterékoliv auto, ve kterém si naladíte oblíbené rádio a páchat co chcete. Rozjet se autem do skupinky obyvatel města, postřílet partičku policajtů na rohu, krást, jezdit na červenou :D. Prostě v roce 1997 tato hra způsobila opravdu boom mezi hráči i veřejností. Byla a dodnes je něčím co nikdo jiný stejně dobře nebo lépe než Rockstar neumí a nedělá.

Autor: Jimbo 6 článků
Jsem jedním se scenáristů pořadu Retrohráč, a zároveň zakladatel, spravuji facebookový page Retro Hráče a v našem týmu funguji jako moderátor, kameraman a hlavní nosič. Svým vystupováním se taky starám o zábavu které je při přípravě našeho pořadu velká kupa, a někdy taky o trapné ticho. K Videohrám jsem se jako malý dostával pozvolna u kamarádů nejčastěji na Sega Mega Drive, a dost času jsem strávil u kolotočářů na vesnici u babičky kde měli vůz s arkadovými automaty. Hry jako Space Invaders nebo Mortal Kombat mě učarovali. Pokračovalo to prvním počítačem a Playstationem 1. Mezi moje další koníčky krom práce patří knihy cokoliv fantasy či sci-fiction a hodně knihy o vojenské historii a zbraních. Rad chodím do přírody se psem a zbytek svoji osobnosti vyblbnu na kole.

Buďte první, kdo vloží komentář

Přidejte odpověď

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*